vrijdag 8 augustus 2014

Omgaan met stress (1)


Een beetje stress en spanning hoort bij het leven. Maar wat als het teveel wordt?


Niet iedereen kan evengoed omgaan met stress. Sommigen kunnen er van nature goed mee omgaan, maar veel mensen hebben het moeilijk om stress en/of spanning onder controle te houden. Vooral stress die té lang aanhoudt kan voor problemen zorgen en is helemaal niet gezond voor jouw lichaam. 


Wat is ongezonde stress? 
Ongezonde stress kan zich op vier manieren uiten:

  1. Lichamelijk
    Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, hartkloppingen, spijsverteringsproblemen,... Het is niet onlogisch dat ongezonde spanningen invloed heeft op jouw lichaam. Het afweersysteem wordt hierdoor namelijk door aangetast met als gevolg vermoeidheid, rusteloosheid en slaapproblemen.
  2. Psychisch
    Mensen met stress hebben vaak het gevoel van machteloosheid of ongeluk in het leven. Ze zijn vaak verveeld, snel prikkelbaar en voelen zich eenzaam. Ongezonde stress kan dus duidelijk de gemoedstoestand sterk beïnvloeden.
  3. Gedrag
    Door ongezonde stress kunnen mensen zich anders beginnen gedragen. Ze beginnen bijvoorbeeld overmatig te eten, roken, gebruiken drugs, ... Deze prikkelbaarheid als gevolg van ongezonde stress kan leiden tot somberheid in het dagelijkse leven. Vaak trekken mensen met stress zich terug uit sociale contacten.
  4. Denken
    Helder denken is ook een moeilijkheid bij mensen met stress. Concentratieproblemen en geheugenproblemen is vaak voorkomend bij ongezonde stress. Hierdoor leidt het vaak ook tot een negatief gedachtenpatroon. Een negatieve spiraal waarin mensen zichzelf vastzetten.

Wat kan ik doen tegen ongezonde stress?
Natuurlijk heb je geen baad aan de oorzaken van stress, als je ermee zit, maar wil je er gewoon vanaf. Of je kan er ook preventief iets aan doen. Hieronder een aantal belangrijke tips:

  1. Zorg voor je eigen lichaam.
    Zoals hierboven beschreven heeft je lichaam zwaar te lijden door de stress. Verban stress door groene groenten, voldoende vitaminen en mineralen, vezels en anti-oxidanten te eten. Een gestrest lichaam verbruikt deze voedingsstoffen namelijk in een versneld tempo. Een gevolg van stress is soms ook overmatig alcoholgebruik. Maar dit is gevaarlijk, het werkt namelijk juist tegengesteld.
  2. Schrijven.
    Alles steeds moeten onthouden zorgt voor enorm veel spanning en (extra) stress. Zorg dus dat je steeds een notitieboekje bij de hand hebt. Probeer op deze manier to-do lijstjes te maken en andere gedachten van je neer te schrijven. Op deze manier heb je niet meer het gevoel dat je dit alles moet (!) onthouden, maar schrijf je het van je af zonder het te vergeten. Het is dus dé ideale manier om je hoofd leeg te maken van gedachten die anders de hele tijd zouden ronddwalen in je hoofd.
  3. Beweeg.
    Het is misschien een cliché, maar je lichaam heeft beweging nodig. Tijdens een stressvolle periode zelfs nog meer als anders. Ga een aantal keer per avond hardlopen met een lekker muziekje. Of als je niet van hardlopen houdt, kan je ook een aantal oefeningen voor televisie doen. Er zijn enorm veel work-outs op Youtube te vinden om zelf thuis te doen. Kortom zorg ervoor dat je lichaam op een andere manier intensief bezig is.
  4. Geniet.
    In een wereld zoals vandaag nemen mensen gewoonweg de tijd niet meer om te genieten van alledaagse dingen. Wanneer je ongezonde stress hebt, ben je de hele tijd in spanning. Je denkt de hele tijd aan je werk, school, proefwerken, ... Terwijl je televisie zit te kijken, beantwoord je mailtjes op de Ipad, je gsm gaat af, ... Dit is gewoon niet gezond én niet haalbaar voor een gewone mens. Probeer eens naar televisie te kijken, gewoon kijken zonder meer. Als je naar de supermarkt fiets, probeer dan eens te kijken naar het groen langs de kant van de weg, geniet van de zon en denk niet aan wat je nog allemaal moet doen. Van op de fiets kan dit immers toch niet.
  5. Opruimen.
    Rommel geeft stress. Dat is nu eenmaal zo. Probeer eens om je leef- en werkomgeving ordelijk te krijgen én te houden. Je zult je onmiddellijk een pak rustiger voelen. Hiernaast is het ook belangrijk om je leven op zich op te ruimen. Hoe minder 'dingen' er zijn, hoe minder er is om je druk over te maken. Dit geldt zowel met je echte leefomgeving, als met onnodige vriendschappen en andere verplichtingen. 


Hebben jullie ervaringen met stress die jullie willen delen? Laat het hieronder gerust achter (het kan ook anoniem!). Door het te delen, help je sowieso andere lezers/lezeressen. 

Hebben jullie nog vragen of opmerkingen voor mij? Of nood aan een babbel? Mail gerust naar onlinehulpverlening1@gmail.com.



1 opmerking: