maandag 11 augustus 2014

Help! Mijn lichaam is aan het veranderen...


Tijdens de puberteit verandert jouw lichaam. Maar hoe dan? En wat is 'dé puberteit'?

Wat is dat nu eigenlijk, 'dé puberteit'?
Je zou dit kunnen omschrijven als een periode waarin er heel wat lichamelijke, emotionele en sociale veranderingen optreden. Eigenlijk is het een tijd waarin je stilaan volwassen wordt en dit gaat gepaard met steeds meer verantwoordelijkheden.


Ben ik al in de puberteit? Hoe weet ik wanneer ik een puber ben? En wil ik dat wel zijn?
Iedereen moet door zijn puberteit of je dat nou wilt of niet. Het is helemaal niks ergs. Vaak is het zelfs een heel leuke en interessante periode in je leven. Je kan merken dat je in de puberteit bent door de volgende zaken (Let wel op, bij iedereen gaat dit in een ander tempo. Iedereen is immers uniek.):

  • Je groeit. Opeens wordt je een heel stuk langer.
  • Voor meisjes: je lichaam verandert. Je wordt wat breder aan de heupen, je borsten beginnen te groeien,...
  • Zweten. Je begint meer te transpireren.
  • Onzuivere huid. Je huid wordt iets meer vettig en je kan last hebben van acné.
  • Vettig haar. Je merkt dat je nu sneller je haar zal moeten wassen.
  • Overal haar. Onder de oksels, op de armen en benen gaat haar groeien. Bij jongens vaak ook op borst, buik en schouders. 
  • Geslachtsorganen veranderen. Bij meisjes groeien er haartjes op de buitenste schaamlippen en zowel de binnenste als de buitenste schaamlippen worden groter.
  • Het eerste schaamhaar. Dit begint met kleine blonde haartjes, later donkerder, dikker en gekruld. Bij meisjes is dat op de venusheuvel, bij jongens op de balzak en rond de penis.
  • Voor jongens: baardgroei en ook je stem verandert, ze wordt dieper en zwaarder.
  • Voor meisjes: je eerste menstruatie.Niet alleen je lichaam verandert gedurende deze periode, maar ook je gevoelens. De puberteit begint als de hypfyse een teken aan je lichaam geeft om een speciaal stofje aan te maken. Dit stofje wordt oestrogeen genoemd en zorgt voor de veranderingen in jouw lichaam. Bij jongens is het hormoon dat voor deze veranderingen zorgt: testosteron. Deze hormonen die aan het werk zijn tijdens de puberteit beïnvloeden ook je gedrag en kunnen veel verwarring met zich meebrengen. Het is dus helemaal niet raar als je je plots heel onzeker begint te voelen en vaak stemmingswisselingen hebt. 


Heb je nog vragen over de puberteit? Stel ze gerust hieronder.
Wil je mij persoonlijk iets over de puberteit of bepaalde lichaamsveranderingen vragen? Stuur gerust een mailtje. Dit kan ook anoniem!

onlinehulpverlening1@gmail.com
Geen opmerkingen:

Een reactie posten