zaterdag 16 augustus 2014

Vragen van jullie (1). Ik heb wit kleverig spul in mijn onderbroek. Is dat normaal?


Vorige week kreeg ik een mailtje van iemand die liever anoniem wil blijven. Het is een meisje van 14 jaar oud. Zij heeft vaak een witte substantie in haar onderbroek en wil graag weten wat dit is.

Mijn antwoord:

Het is normaal dat meisjes en vrouwen last hebben van witverlies. Witverlies is een witachtige afscheiding uit de vagina. Het is heel normaal. Witverlies voorkomt uitdroging van de vagina en besmetting van infecties. Het is dus een natuurlijk reinigingsproces. 

Geur en kleur?
Normaal witverlies ruikt zeer zacht tot licht zurig. Het heeft geen duidelijk overheersende geur. Wanneer witverlies eenmaal is opgedroogd heeft het vaak een meer witte tot gele kleur.

Hoeveel?
De hoeveelheid witverlies is erg afwisselend van vrouw tot vrouw. Het verschilt ook met je hormonale toestand. Voor de allereerste keer menstruatie is er weinig witverlies. Tijdens de vruchtbare periode neemt dit toe onder invloed van de menstruatie. Later tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap zal je hier heel erg last van hebben en tijdens de menopauze neemt dit alweer sterk af.


Wat nu?
Tijdens een periode van veel witverlies, kan je een inlegkruisje dragen zodat je onderbroek droog blijft. Inlegkruisjes kan je in elke supermarkt kopen en kosten vaak maar 2 euro voor 20 inlegkruisjes.

Pijn, jeuk, sterke geur, branderig gevoel bij plassen, ...?
Wanneer je last hebt van bovenstaande klachten, ga je best eens langs bij je huisarts. Het is waarschijnlijk niks ergs, maar bijvoorbeeld een blaasontsteking of andere besmetting. In dit geval zal de huisarts je een aantal medicijnen voorschrijven en zullen deze symptomen snel verdwijnen.


Laat hieronder je vragen achter die ik volgende week moet behandelen. Dit kan ook anoniem via het volgende e-mailadres:

onlinehulpverlening1@gmail.com







Geen opmerkingen:

Een reactie posten